Annonserade och dolda jobb

Visste du att en stor del av alla lediga jobb annonseras aldrig ut innan de blir tillsatta?

Enligt Trygghetsrådet så annonseras inte 7 av 10 jobb.

Här får du tips om hur du hittar annonserade och dolda jobb.
Att leta ett arbete kan ta tid, man vet inte riktigt var man ska börja, var man finner arbeten eller hur man ska leta.

Det finns annonserade jobb och det är precis det som låter, de synliga jobben. De finns hos arbetsförmedlingen, olika jobbsökar sajter, hos rekryterare men även på sociala medier och LinkedIn.
De är de synliga sajterna. Sen finns de dolda jobb och det är det vi ska gå igenom här för att du ska finna det jobb du önskar.

Att leta ett arbete kan ta tid, man vet inte riktigt var man ska börja, var man finner arbeten eller hur man ska leta.
Det finns annonserade jobb och det är precis det som låter, de synliga jobben. De finns hos arbetsförmedlingen, olika jobbsökar sajter, hos rekryterare men även på sociala medier och LinkedIn.
De är de synliga sajterna. Sen finns de dolda jobb och det är det vi ska gå igenom här för att du ska finna det jobb du önskar.

Hur hittar man dessa dolda jobb då?

Ja, man får göra en liten bevakning på omvärlden och vara en liten detektiv och när du väl börjat få kläm på det så kan du även se eventuella lediga jobb genom att “läsa mellan raderna”.

Exempel: Du läser någonstans att det ska startas ett nytt företag i ditt område, att det företaget går väldigt bra och ökat sin omsättning. Går företaget bra så finns där dolda jobb i texten även om de inte är annonserade.
Ring upp det företaget och säg att du hört att det går väldigt bra för dem och fråga om de söker arbetskraft. Då visar du att du är påläst, engagerad och dessutom är du före med en arbetsansökan innan jobbet läggs ut på annons.

Du bör ha koll på vad som händer runt om i din närhet och i samhället, så kallad omvärldsbevakning.

Även när det gäller att hålla koll på låg- och högkonjunkturer.
Är den svenska kronan stark så skapas oftast fler arbeten då importmarknaden blir starkare liksom företagen blir starkare och växer.

Det är inte så konstigt som det låter, faktum är att du kan hinna få ett nytt jobb innan allt läggs ut offentligt. Det är vad som kallas för dolda jobb och ska du hinna före alla andra så gäller det att ha lite koll på samhället i stort.

dolda jobb

Använd Sociala Medier som exempel Facebook och LinkedIn.
Där finns många jobb att hitta.

Använd Sociala Medier som exempel Facebook och LinkedIn.
Där finns många jobb att hitta.

Bara på LinkedIn finns där över 48.000 synliga jobb, Juni 2020.

Gå med i grupper där företag visar sig och var aktiv med att ställa frågor. Det finns även grupper där de tipsar om jobb inom olika branscher eller på olika orter men det finns även människor som tipsar om jobb på deras statusuppdateringar.

Har du inte LinkedIn så skapa ett konto, lägg upp din profil, cv och eventuella certifieringar/diplom. Berätta vem du är och vilken erfarenhet du har och att du söker arbete. Sen är det bara att connecta med olika människor inom det yrkesområde du vill jobba inom men även företag som håller på med saker inom ditt intresseområde.

Det handlar om att vara aktiv, aktiv och åter aktiv. Var med i disussioner, dela deras sida på din sida och ställ frågor. Det påvisar att du är intresserad och engagerad i att få ett arbete.

Att nätverka är oerhört effektivt.

När du uppmärksammat grupperna på sociala medier samt LinkedIn så finns där alltid någon som lägger ut nätverksträffar. Se till att aktivt delta i dessa träffar för det handlar även om rekrytering. Där får även företagaren träffa dig IRL och du får en chans att presentera dig och berätta dina intressen inom det området förtetagaren arbetar inom. Är det så att du gör ett gott intryck så kan det faktiskt hända att företagaren vill ses på en personlig intervju, så var beredd med att ha ett uppdaterat CV och ett personligt brev utställd hos just det företaget.
Hur du uppdaterar ditt cv kan du läsa här.

På vår sida Lediga jobb finns det många annonser att ta del av och behöver du hjälp och stöd så finns våra jobbcoacher till för din skull för att hjälpa dig att finna det jobb du söker. De stöttar, motiverar dig och visar dig hur du ska gå till väga.

Här nedan har jag samlat information i en punktlista. Gå igenom den, gör en agenda, bygg en struktur på hur du ska lägga upp ditt arbete och var konsekvent med ditt jobbsökande.
 • Läs dagstidningar och ha koll på omvärlden för att finna annonserade och dolda jobb!
 • Sociala Medier, gå med i grupper som har intresse av olika branscher.
 • Var uppmärksam på olika statusuppdateringar hos personer som är anställda på ett företag.
  Där brukar det finnas tips om jobb.
 • Använd dina kontakter på sociala medier. Lägg ut en statusuppdatering om att du söker arbete.
 • Gå med i LinkedIn, lägg upp en profil, ditt cv och berätta vem du är och vilken erfarenhet du har. Lägg vänförfrågningar till de brancher och företag du är intresserad av och var aktiv i deras konversation och upplägg.
 • Nätverka och åter nätverka. När företag lägger ut en nätverksträff så anmäl dig till den, gå dit och nätverka med människor och olika företag. Var aktiv.
 • Företagsmässor, event och förläsningar.
  Både på Sociala Medier och LinkedIn så läggs det ut olika föredrag, event och företagsmässor. Se till att boka upp dig på dessa, gå dit, mingla och träffa olika företag. Det finns även “Företagarfrukostar” – gå dit, var aktiv.
 • Utöka ditt nätverk succesivt på sociala medier och LinkedIn. Ju mer branscher du aktivt deltar med deras inlägg, desto mer kommer de ihåg dig men var professionell och tydlig i dina kommentarer.
 • Oavsett om du sänder ut fem eller tio ansökningar i veckan, så behåll initiativet och motivationen i ansökningarna.
 • Inskickade ansökningar – följ alltid upp en vecka efter för återkoppling till företaget du varit i kontakt med. Har du inte fått svar från företaget? Sitt inte och vänta på att de inte hör av sig. Ring upp dem! Ta initiativ för återkopplingen. Det visar att du är intresserad och engagerad.