Fem stegs guide vid arbetslöshet.

Fem stegs guide

Fem steg som hjälper dig att snabbt komma igång hos arbetsförmedling och a-kassa.

Detta för att du snabbt ska komma igång hos arbetsförmedlingen samt hos a-kassan.
Om man blivit arbetslös så kanske man inte vet var man ska vända sig.
Hur det går till eller vilka blanketter man ska fylla i.
Att få lite hjälp på traven kan då kännas skönt.

Ett arbetsgivarintyg är ett bevis för att du har varit anställd hos en arbetsgivare under en viss tid.

Det är ett intyg på vad du har gjort på arbetsplatsen, hur mycket du har arbetat, hur mycket du har tjänat samt en förklaring till varför du valde att sluta samt ett omdöme om dig och din insats på företaget. Här kommer en fem stegs guide för att underlätta för dig.

Fem stegs guide vid arbetslöshet.

Steg 1 .
Arbetsgivarintyg. Har du inget arbetsgivarintyg så be din arbetsgivare skriva ut ett till dig. Det kan vara bra att visa upp det för nästa arbetsgivare du söker anställning hos. A-kassan behöver även det för att du ska få ut arbetslöshetsersättning.

Arbetsförmedlingen

Steg 2.
Första dagen vid arbetslöshet ska du anmäla dig till Arbetsförmedlingen. Ring eller besök deras kontor. Du kan även gå in på deras hemsida arbetsförmedlingen i god tid innan sista anställningsdagen. Skapa ett konto där du lägger upp ditt cv, rapporterar dina aktiviteter, förbereder din inskrivning innan du besöker Af första gången. Här kan du även göra upp om en mötestid med en handläggare.

A-kassan

Steg 3. 
Gå in på din a-kassas webbplats och skapa ett användarkonto med person- och bankuppgifter. Det brukar gå fortare att registrera via webben än att du ringer eller ber dem sända blanketter. När du har skrivit in dig på arbetsförmedlingen och skickat anmälan om arbetslöshet och ett arbetsgivarintyg till din a-kassa, har du kommit en bra bit på väg till att bli bli beviljad ersättning.

sökprofil

Steg 4. 
Lägg upp en eller flera sökprofiler under ”min sida” på arbetsförmedlingens webbplats.
En profil för de jobb du söker i första hand, en annan profil för de jobb du söker i andra hand. Tänk på att du ska matcha dina kompetenser mot arbetsgivares önskemål och krav. Tänk också på att arbetsgivare har möjlighet att skapa användare på arbetsförmedlingens webbplats och där de enkelt och snabbt kan göra sökningar på personer som svarar upp mot deras kravprofiler.

jobbsökaraktiviteter

Steg 5. 
Nu är det bara att koncentrera dig på olika jobbsökaraktiviteter.
Stöd och matchning är till för arbetssökande som behöver förstärkt och anpassat stöd i sitt jobbsökande. Syftet är att börja arbeta eller studera så fort som möjligt, så känner du att du behöver hjälp med att uppdatera CV eller ditt personliga brev, kanske behöver en mentor som hjälper och stöttar dig på vägen så tveka inte att kontaka oss.
Din handläggare på Arbetsförmedligen gör bedömningen om du har behov av Stöd och Matchning, så kontakta dem så ska vi hjälpa dig.